Donderdag 14 november is het wereld diabetes dag, het perfecte moment om de aanpak hiervan bij Armonea in de kijker te zetten. Aanpak, en niet dieet, want voor al onze bewoners met diabetes zetten we in op gevarieerde, volwaardige en gezonde voeding met aandacht voor koolhydraten en vetten en uiteraard ook genieten, onze vaste waarde!
Donderdag 14 november is het wereld diabetes dag, het perfecte moment om de aanpak hiervan bij Armonea in de kijker te zetten. Aanpak, en niet dieet, want voor al onze bewoners met diabetes zetten we in op gevarieerde, volwaardige en gezonde voeding met aandacht voor koolhydraten en vetten en uiteraard ook genieten, onze vaste waarde!
Diabetes mellitus is een chronische, niet geneesbare aandoening waarbij het lichaam:
Daardoor kan suiker vanuit de voeding onvoldoende opgenomen worden in de verschillende cellen en dus niet optimaal als energiebron dienen. Hierdoor kan er een verhoging ontstaan van het bloedsuikergehalte (hyperglycemie) en stoornissen in de bloedvetten (cholesterol) en de bloedruk.
Voorde zorg van onze bewoners met diabetes zijn er drie dingen erg belangrijk:
Natuurlijk voorzien we voor onze bewoners met diabetes aangepaste producten: confituur, compote, siroop, pudding, chocolade en zelfs koffiekoeken & gebakjes.
Uiteraard gaan we ook regelmatig zelf aan de slag om iets lekkers te maken: zoals bijvoorbeeld de wortel/notentaart vanuit Woonzorgcentrum Koning Albert 1 in Dilbeek.
Ingrediënten voor 6-8 personen:
Recept:
Verwarm oven voor tot 175°C
Meng de boter tot luchtige massa met de vervangsuiker. Roer er één voor één de eieren door. Zeef de bloem met het bakpoeder en meng samen met de geraspte wortel door de crème. Meng tenslotte de walnoten erdoor.
Vet een springvorm met diameter 20 cm in met boter en bestuif met bloem.
Schep het beslag in de vorm en bak gedurende -+45 min. in de oven.
Laat een paar minuten in de vorm afkoelen en plaats daarna op een rooster om uit te koelen.
Snijd de taart horizontaal doormidden. Meng de mascarponé met de eierdooiers, en de vloeibare vervangsuiker tot luchtige crème.
Smeer de helft van de crème op de onderste helft van de taart en leg de tweede helft er bovenop. Werk af met de rest van de mascarponécrème en wat gehakte nootjes.
Voor een frissere touch kan je boven de mascarponé nog wat extra limoen raspen
Meer informatie over Woonzorgcentrum Koning Albert 1 vind je op www.armonea.be/koningalbertI