Met een complimentje maak je elke dag iemands dag | Armonea Overslaan en naar de inhoud gaan

Met een complimentje maak je elke dag iemands dag

Met een complimentje maak je elke dag iemands dag

Met een complimentje maak je elke dag iemands dag

Iemand een complimentje geven voor iets dat hij of zij goed heeft gedaan heeft. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar om de een of andere reden is het dat niet. In de praktijk geven we maar weinig complimentjes. Dat is jammer, want wie van onze rusthuisbewoners, verpleegkundigen of schoonmaaksters is er niet blij met een complimentje? Onze 9.000 residenten en meer dan 6.000 medewerkers nemen jouw complimentjes graag in ontvangst.
En het geven van complimentjes hoeft zich ook niet te beperken tot complimentendag. Geef gerust het hele jaar door complimentjes! Wij van Armonea helpen je alvast een handje. Klik hier om een complimentje te geven.
,,Iedereen krijgt graag een complimentje.
Ook in het woonzorgcentrum!,,
foto
 
Complimenten motiveren ons

Uit onderzoek blijkt dat complimenten en positieve aandacht meer motiveren dan cadeaus, promotie of geld. Complimenten die we krijgen, activeren het beloningscentrum in onze hersenen. We maken dopamine aan en dat geeft ons een goed gevoel, maakt ons gelukkig. Daarom wordt dopamine ook wel eens het gelukshormoon genoemd.

Iedereen wordt graag gewaardeerd. Zonder waardering lopen relaties stuk, haken vrijwilligers af en nemen onze werknemers ontslag. Complimenten hebben ook een heilzame werking bij rusthuisbewoners. Zo bleek uit een experiment van het Eén-programma “Typisch mensen” dat de fysieke prestaties van senioren met maar liefst 20% verbeterden na complimentjes over hun sportprestaties. Verrassend niet?!

Complimenten halen het beste uit ons naar boven. Iemand die een compliment krijgt, zal het gewaardeerde gedrag vaker willen vertonen. In tegenstelling tot straffen of sanctioneren, hebben complimenten een duurzaam effect en werken ze langer door.

Een compliment geven, hoe doe je dat?
  • Geef veel complimenten

Volgens sommigen is de ideale verhouding tussen positieve en negatieve waardering 4 op 1. Dat betekent dat als je geloofwaardig wil zijn, je vier keer zoveel complimenten dient te geven als klachten of kritiek. Wees dus gul met complimenten (en niet enkel op 1 maart, complimentendag!).

  • Wees oprecht en specifiek

Complimenten zijn belangeloos en dienen niet om iets gedaan te krijgen. Pas dan worden ze positief onthaald en voorkom je dat mensen gaan denken dat je iets van hen nodig hebt.  Wees ook concreet met je complimenten. Zeg precies wat je in of aan hem/haar waardeert en waarom.

  • Zo snel mogelijk

Een compliment geef je best zo snel mogelijk na het gedrag dat je wil waarderen. Want dan bepaalt het voor een groot deel het beeld dat iemand heeft over zijn/haar gedrag en zorgt ervoor dat hij/zij dit gedrag vaker wil vertonen.

  • Complimenteer de houding en niet de vaardigheden

Uit onderzoek is gebleken dat wie regelmatig complimenten krijgt voor zijn vaardigheden, na verloop van tijd alleen nog taken doet waarvan hij/zij zeker weet dat ze die goed kunnen. Hij/zij gaat uitdagingen uit de weg omdat hij/zij bang is een compliment te missen. Wie gewaardeerd wordt voor zijn houding of inspanning, zal nieuwe uitdagingen blijven aangaan.

  • Beantwoordt aan het beeld dat de ander van zichzelf heeft

Vraag je af wat de behoefte is van de andere en houd daarmee rekening bij het geven van je compliment.

,,Een complimentje geven,
is genieten van het geluk van anderen.,,
Geef hier een complimentje

Wil je graag met onze tips aan de slag en iemand plezieren met een complimentje? Dat kan! Armonea helpt je om iemand gelukkig te maken.